لوگو حلما سیستم
  1. خانه
  2. /
  3. وبلاگ
  4. /
  5. مدیریت رستوران
  6. /
  7. تکنولوژی هردل چیست ؟
تکنولوژی هردل

تکنولوژی هردل چیست ؟

تکنولوژی هردل، یک رویکرد نوین در صنایع غذایی است که با هدف جلوگیری از فساد محصولات غذایی و افزایش ماندگاری آنها توسعه یافته است. این رویکرد از ترکیب موانع مختلف به عنوان “هردل” بهره می‌برد تا مواد غذایی را از آسیب‌های میکروبی، آنزیمی و شیمیایی محافظت کند.

کیفیت غذا می‌تواند تحت تاثیر فرآیندهای فیزیکی، شیمیایی، بیوشیمیایی و میکروبیولوژیکی کاهش یابد. این افت کیفیت می‌تواند ناشی از میکروارگانیسم‌ها باشد که می‌تواند طیف گسترده‌ای از انواع فساد را ایجاد کند، که از نظر تجاری غیر مطلوب است زیرا ماندگاری را محدود کرده و به شکایت مشتریان از کیفیت محصول می‌انجامد. به خصوص وجود یا رشد میکروارگانیسم‌های عفونی یا توکسین‌زای می‌تواند به عنوان بدترین حالت از کاهش کیفیت محصولات غذایی محسوب شود، زیرا  سلامت مصرف‌کننده را تهدید می‌کند.

نگهداری از مواد غذایی به معنای مجموعه اقداماتی است که به جلوگیری از رشد میکروارگانیسم‌ها کمک می‌کند. 

تعریف هردل به معنای “مانع” است و به موانعی اطلاق می‌شود که از رشد میکروبی در مواد غذایی جلوگیری می‌کنند. استفاده از هردل‌های مختلف در یک ماده غذایی به این معناست که مجموعه‌ای از عوامل، فرآیندها و نگهدارنده‌ها برای جلوگیری از فساد میکروبی در آن مورد استفاده قرار گرفته است.

از آنجا که میکروب‌ها توانایی غلبه بر تمامی هردل‌های مورد استفاده را ندارند، تکنولوژی هردل بهبود در کیفیت حسی و ایمنی ماده غذایی ایجاد می‌کند. استفاده از این تکنولوژی به عنوان یک روش پایدار و بدون استفاده از مواد نگهدارنده شیمیایی در صنایع غذایی از اهمیت بالایی برخوردار است.

پیشنهاد مطالعه : آموزش نرم افزار سپیدز

هدف از استفاده تکنولوژی هردل در صنایع غذایی چیست ؟

استفاده از تکنولوژی هردل در صنایع غذایی یک هدف اصلی دارد که شامل کاهش احتمال رشد میکروب‌هاست، زیرا این میکروب‌ها می‌توانند باعث فساد و مسمومیت مواد غذایی شوند. علاوه بر این، تکنولوژی هردل بهبود پایداری میکروبی را فراهم می‌کند و به حفظ کیفیت حسی و ارزش تغذیه‌ای مواد غذایی کمک می‌کند. با ترکیب هردل‌های مختلف، می‌توان بهبودهای مهمی در نگهداری مواد غذایی داشت.

برای مثال، اگر شدت یک هردل خاص در یک ماده غذایی کم باشد، باید از هردل‌های دیگر برای تقویت استفاده کرد. از سوی دیگر، اگر مقدار یک هردل به میزان زیاد باشد و تأثیرات منفی داشته باشد، باید شدت آن کاهش یابد. به‌عنوان مثال، افزایش اسیدیته می‌تواند به بهبود مواد غذایی در مواجهه با دماهای بالا کمک کند.

تأثیر یک هردل به‌تنهایی نیز بستگی به شدت آن دارد. برای نمونه، سرد کردن به‌تنهایی یک هردل می‌تواند به مشکلاتی از جمله سرمازدگی منجر شود. از این‌رو، سرد کردن باید به شکل ملایم و متوازن انجام شود تا از آسیب به ماده غذایی جلوگیری شود. به علاوه، اسیدیته می‌تواند به‌عنوان یک هردل مؤثر در کنترل رشد عوامل بیماری‌زا در محصولات گوشتی تخمیری عمل کند و این نیز نقش مثبتی در نگهداری بهتر مواد غذایی ایفا کند.

پیشنهاد مطالعه : نرم افزار کافه

انواع هردل

انواع هردل

اگر بخواهیم هردل ها را تقسیم کنیم آنها را باید به سه دسته تقسیم کرد که در ادامه به طور کامل هر دسته را مورد بررسی قرار می دهیم : 

هردل های فیزیکی 

۱. حرارت

   – استریلیزاسیون: استفاده از حرارت برای از بین بردن میکروب‌ها و باکتری‌ها به‌ویژه در دماهای بالا.

   – پاستوریزاسیون: ایجاد حرارت ملایم برای کاهش بار میکروبی و افزایش مدت ماندگاری مواد غذایی.

   – بلانچینگ: غوطه ور کردن سریع مواد در آب جوش برای حفظ رنگ، طعم و بافت طبیعی مواد غذایی.

   – تبخیر: از بین بردن اکثر آب موجود در مواد غذایی به وسیله حرارت.

   – اکستروژن: ترکیب حرارت و فشار برای افزایش ماندگاری مواد غذایی.

۲. اشعه و امواج الکترومغناطیسی

   – ماورا بنفش: استفاده از اشعه ماورا بنفش برای کاهش میکروب‌ها در مواد غذایی.

   – یونیزه: ایجاد یون‌ها برای ایجاد تغییرات در خواص مواد.

۳. دمای نگهداری

   – منجمد کردن: کاهش دما به حدی که انجماد مواد را فراهم کند.

   – حرارت دادن: افزایش دما برای حفظ یا تغییر خواص مواد.

۴. استفاده از انرژی‌های الکترومغناطیسی

   – استفاده از انرژی مایکروویو برای افزایش دما یا پخت مواد.

   – استفاده از میدان پالس الکتریکی در صنایع غذایی.

۵. استفاده از فشار خیلی زیاد

   – استفاده از فرآیند HPP (High Pressure Processing) برای حفظ مواد غذایی.

۶. بسته بندی

   – کاهش اکسیژن از طریق بسته بندی های وکیوم و نیتروژنی.

   – افزایش کربن دی اکسید از طریق بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده (MAP).

   – استفاده از بسته بندی هوشمند مواد غذایی.

۷. استفاده از امواج

   – استفاده از امواج اولتراسونیک در پردازش مواد غذایی.

   – استفاده از امواج ماوراء بنفش به عنوان هردل فیزیکی.

این هردل‌های فیزیکی به طور یکجانبه یا ترکیبی بر روی مواد غذایی اثر می‌گذارند تا نگهداری بهینه و بهبود در کیفیت و ایمنی مواد غذایی را فراهم کنند. استفاده از ترکیبات مختلف این هردل‌ها، به واکنش مناسب با نیازهای مواد غذایی و محیط آنها منجر می‌شود.

پیشنهاد مطالعه : نرم افزار تحت وب

هردل‌های فیزیکوشیمیایی

۱. کاهش فعالیت آبی

   – استفاده از روش خشک کردن

   – افزودن نمک و شکر به مواد غذایی

۲. کاهش pH

   – استفاده از اسیدهای آلی مانند لاکتیک اسید

   – انجام تخمیر برای تغییر pH

۳. استفاده از نمک

   – استفاده از نمک‌های مختلف مانند نیترات و نیتریت

۴. استفاده از گازها

   – استفاده از گازهای مختلف از جمله کربن دی اکسید، اوزون، و گوگرد دی اکسید

۵. آنتی اکسیدان‌ها

   – استفاده از موادی با خاصیت آنتی اکسیدان برای حفظ کیفیت و ماندگاری مواد غذایی

۶. اسانس‌های گیاهی

   – استفاده از اسانس‌های مختلف گیاهان برای افزودن طعم و عطر به مواد غذایی

۷. پتانسیل اکسیداسیون پایین

   – استفاده از فرآیندها و موادی با پتانسیل اکسیداسیون پایین برای جلوگیری از فساد مواد غذایی

۸. فراورده‌های تولید شده از واکنش مایلارد

   – استفاده از فراورده‌های حاصل از واکنش مایلارد برای بهبود ویژگی‌های مواد غذایی

این هردل‌ها نیاز به تخصص دارند و از واکنش‌های شیمیایی بر روی مواد غذایی برای حفظ کیفیت و جلوگیری از آلودگی و باکتری‌ها استفاده می‌کنند. این واکنش‌ها شامل اسیدیته کردن با استفاده از لاکتیک اسید و لاکتو پروکساید، تخمیر، نمک سود کردن، و افزودن سدیم نیترات یا نیتریت و همچنین اسانس‌های گیاهی می‌شوند.

هردل‌ های میکروارگانیسم‌ها

۱. آنتی بیوتیک‌ها

   – استفاده از آنتی بیوتیک‌ها به عنوان عوامل مهار کننده در رشد باکتری‌ها و میکروارگانیسم‌های مخرب در مواد غذایی.

۲. ترکیبات ضد قارچی

   – افزودن ترکیباتی با ویژگی‌های ضد قارچ به مواد غذایی به منظور جلوگیری از رشد قارچ‌ها و مخمرها.

۳. باکتریوسین‌ها

   – استفاده از باکتریوسین‌ها، به عنوان مثال ناتامایسین، در صنایع غذایی برای مهار و کنترل رشد باکتری‌ها و میکروارگانیسم‌ها.

در این مدل، برخی از مواد میکروبی آزمایشگاهی به مواد غذایی افزوده می‌شوند تا مواد غذایی را در برابر ورود میکروب‌ها مقاوم کنند. این مواد شامل آنتی بیوتیک‌ها، باکتریوسین‌ها (از جمله ناتامایسین)، و ترکیبات ضد قارچ هستند. استفاده از این هردل‌ها در صنایع غذایی به منظور افزایش مقاومت مواد غذایی در برابر فرآیندهای تخمیر و فساد و همچنین کنترل کیفیت و ایمنی غذاها انجام می‌شود.

مکانیسم عمل

مکانیسم‌های مختلفی برای مدیریت و کنترل محیط داخلی سیستم‌های زیستی وجود دارند. این مکانیسم‌ها با هدف برهم‌زدن تمایل هموستاز (تعادل و ثبات در محیط داخلی میکروارگانیسم‌ها) طراحی شده‌اند. در ادامه، تعدادی از این مکانیسم‌ها آورده شده است:

۱. تغییر الگوی هموستاز

   میکروارگانیسم‌ها، با تغییر الگوهای هموستاتیک خود، تمایل به باقی نگذاشتن ثبات در محیط داخلی خود را ایجاد می‌نمایند. این تغییرات می‌تواند شامل تغییرات در فعالیت‌های متابولیک، رشد، یا ترشحات آنها باشد.

۲. تولید پروتئین‌های مقاوم به فشار

   برخی از میکروارگانیسم‌ها به وسیله تولید پروتئین‌هایی که در شرایط فشاری مقاومت بیشتری دارند، خود را تحت فشار قرار می‌دهند. در پاسخ به این اقدام، مهارت تولید پروتئین‌های واکنش به فشار به عنوان یک مکانیسم دفاعی تقویت می‌شود.

۳. استفاده از هردل‌های با اثرات سینرژیستی

   هردل‌های مختلف با هدف تنظیم همزمان اهداف گوناگون در سیستم زیستی به کار می‌روند. این هردل‌ها موجب اختلال در هموستاز میکروارگانیسم‌ها می‌شوند و جلوی تعادل ثابت را می‌گیرند.

۴. استفاده از میکروارگانیسم‌های رقابتی

   میکروارگانیسم‌های رقابتی معمولاً به عنوان یک مکانیسم مهار و کنترل بر دیگر ارگانیسم‌ها عمل می‌کنند. این ارتباطات رقابتی باعث مداومت و تغییر در جمعیت‌های میکروبی می‌شود.

در کل، این مکانیسم‌ها هدف اصلی خود را در برهم‌زدن تعادل و هموستاز محیط داخلی میکروارگانیسم‌ها دارند و نقش مهمی در تنظیم پویای این سیستم‌ها ایفا می‌کنند.

پیشنهاد مطالعه : ایمنی رستوران

مزایا و معایب تکنولوژی هردل

مزایا هردل

استفاده از تکنولوژی هردل در صنعت غذایی از جمله راهکارهای کلانی است که به بهبود نگهداری مواد غذایی می‌پردازد. این تکنولوژی، باعث افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت حسی و ارزش تغذیه‌ای محصولات می‌شود. اما این بهبودها به شرایط و شدت استفاده از هردل بستگی دارد.

یکی از مزایای اصلی تکنولوژی هردل، حفظ کیفیت حسی و ارزش تغذیه‌ای ماده غذایی با کمترین تلفات است. این تکنولوژی قابلیت افزایش ماندگاری مواد غذایی را دارد ولی استفاده نادرست از آن ممکن است به عوارض منفی ایجاد شود.

به عنوان مثال، سرد کردن به میزان مناسب می‌تواند برخی از محصولات را بهتر نگه دارد، اما اگر این عمل با شدت زیادی انجام شود، ممکن است باعث آسیب به بافت و کیفیت محصول گردد. بنابراین، مهم است که شرایط هردل با دقت تنظیم شود تا اثرات منفی جلوگیری شود.

در نتیجه، استفاده از تکنولوژی هردل نیاز به دقت و هوشمندی دارد. از طریق کنترل دقیق شدت و شرایط هردل، می‌توان به مزایا و اثرات مثبت این تکنولوژی دست یافت و از احتمال مشکلات ناشی از استفاده نادرست جلوگیری کرد.

مثال های استفاده از تکنولوژی هردل

تکنولوژی هردل در نگهداری ماهی

استفاده از تکنولوژی هردل در بسته بندی 

توسعه فناوری در زمینه بسته‌بندی مواد غذایی، به خصوص در بسته‌بندی فعال، تاثیر قابل توجهی در افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت مواد غذایی، به ویژه گوشت و فرآورده‌های گوشتی، داشته است. بسته‌بندی فعال نه تنها به افزایش ماندگاری کمک می‌کند، بلکه خصوصیات امنیتی و ارگانولپتیک مواد غذایی را نیز بهبود می‌بخشد.

از جمله تکنولوژی‌های بکار گرفته شده در بسته‌بندی مواد غذایی، استفاده از تکنولوژی هردل یک راه حل موثر است. این تکنولوژی به انسان امکان می‌دهد فرآورده‌های گوشتی را بهبود بسته‌بندی کرده و ماندگاری آنها را به طولانی مدت افزایش دهد. بسته‌بندی فعال، شرایط مواد غذایی را تغییر داده و در نتیجه خواص ارگانولپتیک و کیفیت آنها را ارتقا می‌بخشد.

پیشنهاد مطالعه : عکاسی از غذا

برای جلوگیری از ورود میکروب‌ها، از ترکیبات مانند نشاسته، صمغ‌های خوراکی و کیتوزان به عنوان بیوفیلم استفاده می‌شود. این فناوری جدید در بسته‌بندی، احتمال ورود میکروب‌ها را به شدت کاهش می‌دهد. فیلم‌های خوراکی به عنوان لایه‌های نازکی تعریف می‌شوند که می‌توانند به عنوان پوشش خوراکی روی غذا یا به عنوان مانعی بین غذا و محیط اطراف مورد استفاده قرار گیرند.

در این راستا، تحقیقات جدید انجام شده توسط مهندسان مواد غذایی نشان می‌دهد که استفاده از تکنولوژی هردل در بسته‌بندی مواد غذایی، به ویژه فرآورده‌های گوشتی، باعث افزایش ماندگاری، بهبود خواص ارگانولپتیک و ارتقاء کیفیت غذا می‌شود. این به مصرف‌کنندگان فراهم می‌آورد که از محصولات بسته‌بندی شده با کیفیت و ماندگاری بالاتر بهره‌مند شوند. این نه تنها به رضایت آنان کمک می‌کند، بلکه نقش مهمی در افزایش سطح دقت و مدیریت کیفیت در صنعت رستوران دارد.

پیشنهاد مطالعه : راه اندازی رستوران

نگهداری ماهی با تکنولوژی هردل

توسعه فناوری در صنعت غذایی، به خصوص در زمینه نگهداری از ماهی، به گسترش استفاده از تکنولوژی‌های هردل منجر شده است. در فرآیند تولید و نگهداری ماهی، از ترکیب چندین فناوری مانند فشار هیدرواستاتیک بالا، دهیدراتاسیون اسمزی، نور پالس با شدت زیاد، و بسته‌بندی‌های اتمسفر اصلاح شده و فعال استفاده می‌شود.

ماهی به دلیل ترکیب شیمیایی خاص و بار میکروبی بالای سطح، یک محصول بسیار حساس به فساد محسوب می‌شود. در این زمینه، تکنولوژی هردل نقش مهمی در بهبود ماندگاری ماهی ایفا می‌کند. از طریق تلفیق مهارت‌های مختلف نظیر فشار هیدرواستاتیک بالا، دهیدراتاسیون اسمزی، نور پالس با شدت بالا، و بسته‌بندی‌های هوشمند، تنها هدف افزایش ماندگاری نیست، بلکه کاهش ضایعات غذایی نیز مدنظر قرار گرفته است.

استفاده هوشمندانه از تکنولوژی هردل در صنایع غذایی، به ویژه در حوزه نگهداری از ماهی، به گونه‌ای است که تغییرات در ویژگی‌های حسی و تغذیه‌ای محصول به حداقل ممکن رسد. این ترکیب مناسب تکنولوژی‌ها باعث مقاومت بهتر باکتری‌ها می‌شود، تا به فساد و ضایعات ناشی از رشد میکروبی جلوگیری شود.

به طور خاص، تکنولوژی هردل با شدت کمتر، تنها به افزایش ماندگاری کمک نمی‌کند بلکه به وسیله تغییرات متعادل در فرآیند نگهداری، تا حد ممکن اثرات مخرب بر ویژگی‌های ذوقی و تغذیه‌ای ماهی را کاهش می‌دهد.

با این رویکرد هوشمندانه در اعمال تکنولوژی هردل، صنعت غذایی می‌تواند همزمان با افزایش ماندگاری ماهی، نقش مثبتی در کاهش ضایعات و بهبود کیفیت نهایی محصولات خود ایفا کند.

پیشنهاد مطالعه : باشگاه مشتریان چیست ؟

تکنولوژی هردل در رستوران

استفاده از تکنولوژی هردل در مدیریت مواد اولیه رستوران یک اقدام پیشرفته است که به بهبود کارایی و کاهش هدر رفتن مواد غذایی کمک می‌کند. پس از خرید عمده مواد اولیه، حیاتی است که این مواد با دقت و بهینه نگهداری شوند تا هدر رفتن و ضررهای مالی جلوگیری گردد. اینجاست که تکنولوژی هردل به عنوان یک ابزار قدرتمند در مدیریت مواد اولیه رستوران به کار می‌رود.

نرم‌ افزار رستوران با ارائه گزارش‌های دقیق و به روز، اطلاعات لازم برای مدیران را فراهم می‌کنند. این اطلاعات شامل میزان مصرف هر ماده اولیه بر اساس نوع غذاها و الگوی مصرف مشتریان می‌شود. این امکان به مدیران می‌دهد تا با دقت به برنامه‌ریزی تدارکات، موجودی و انبار مواد اولیه خود پرداخته و هدررفت را به حداقل برسانند.

به علاوه، گزارش‌های دیجیتال منوی رستوران به مدیران این امکان را می‌دهد تا تراز مواد اولیه خود را با تقاضا و میزان سفارشات هماهنگ کنند. این تطابق نه تنها به بهبود کیفیت مواد اولیه بلکه به بهره‌وری و بهینگی در عملکرد رستوران نیز کمک می‌کند.

به طور خلاصه، تکنولوژی هردل در رستوران‌ها نقش کلیدی در بهبود مدیریت مواد اولیه، کاهش ضایعات، و ارتقاء تجربه مشتری دارد. این اقدامات همگرا با اهداف اقتصادی و بهره‌وری کسب‌وکار را بهبود می‌بخشند.

جمع بندی

استفاده از تکنولوژی هردل در صنعت غذایی نقش بسزایی در بهبود فرآیند نگهداری مواد غذایی و کاهش پسماند غذایی ایفا می‌کند. این تکنولوژی، به صورت علمی و سیستماتیک، باعث افزایش ماندگاری محصولات می‌شود و فواید قابل توجهی را در اختیار کسب‌وکارهای صنعت رستوران و کافی‌شاپ قرار می‌دهد.

تکنولوژی هردل به طور خاص در کاهش هزینه‌های مربوط به دورریز مواد غذایی موثر است. از طریق بهینه‌سازی فرآیندهای نگهداری با این تکنولوژی، افزایش سوددهی و بهبود مدیریت موجودی در رستوران و کافی‌شاپ دست یافته و هزینه‌های ناشی از ضایعات به حداقل ممکن کاهش یافته و عمر مفید مواد غذایی افزایش یافته است.

بنابراین، تکنولوژی هردل به‌عنوان یک راهکار علمی برای حفظ کیفیت حسی و ارزش تغذیه‌ای مواد غذایی به شدت موثر است. با توجه به ترکیب صحیح این تکنولوژی، می‌توان از هرکدام با شدت کمتری استفاده کرد و در نتیجه، این روش باعث حفظ خواص بافتی و تغذیه‌ای محصولات شده و از عوامل بیماری‌زا در مواد غذایی نهایی کاسته می‌شود.

به طور خلاصه، تکنولوژی هردل به عنوان یک ابزار پرقدرت در صنعت غذایی می‌تواند به بهبود فرآیندها، حفظ کیفیت مواد غذایی، و کاهش هدررفت و پسماند غذایی کمک کند و در نهایت به افزایش بهره‌وری و سودآوری کسب‌وکارها منجر شود.

شرکت سپیدز با پیدا کردن نیاز جدید در صنعت رستوران‌های زنجیره‌ای، تصمیم گرفته است یک سیستم مرکز تماس با یک شماره مجزا برای سرویس ارسال سفارشات به درب منازل شهروندان...
شرکت سپیدز نرم‌ افزار مدیریت شعب به منظور مدیریت و کنترل متمرکز شعب رستوران‌های زنجیره‌ای ارائه کرده است. این نرم‌افزار با امکانات متنوعی از جمله مشاهده لحظه به لحظه فروش...
شرکت سپیدز، به عنوان یک پیشرو در صنعت رستورانی در ایران، با تکیه بر تحلیل نیازهای هزاران مشتری، راهکارهای مدیریتی مبتنی بر نرم‌افزار را ارائه می‌کند. هدف این شرکت از...
یکی از مشکلاتی که مجموعه ها و رستوران های بزرگ با آن رو به رو هستند ، سفارشگیری غذا می باشد که وجود یک کیوسک سفارشگیر غذا می تواند این...
با به روز شدن تکنولوژی به سمتی خواهیم رفت که به پلتفرم های بر بستر اینترنت همانند سایت اختصاصی سفارش آنلاین غذا یا نرم افزار سفارش آنلاین غذا و منو...
آنچه در این مطلب میخوانید !
شرکت سپیدز با پیدا کردن نیاز جدید در صنعت رستوران‌های زنجیره‌ای، تصمیم گرفته است یک سیستم مرکز تماس با یک شماره مجزا برای سرویس ارسال سفارشات به درب منازل شهروندان...
شرکت سپیدز نرم‌ افزار مدیریت شعب به منظور مدیریت و کنترل متمرکز شعب رستوران‌های زنجیره‌ای ارائه کرده است. این نرم‌افزار با امکانات متنوعی از جمله مشاهده لحظه به لحظه فروش...
شرکت سپیدز، به عنوان یک پیشرو در صنعت رستورانی در ایران، با تکیه بر تحلیل نیازهای هزاران مشتری، راهکارهای مدیریتی مبتنی بر نرم‌افزار را ارائه می‌کند. هدف این شرکت از...
یکی از مشکلاتی که مجموعه ها و رستوران های بزرگ با آن رو به رو هستند ، سفارشگیری غذا می باشد که وجود یک کیوسک سفارشگیر غذا می تواند این...
با به روز شدن تکنولوژی به سمتی خواهیم رفت که به پلتفرم های بر بستر اینترنت همانند سایت اختصاصی سفارش آنلاین غذا یا نرم افزار سفارش آنلاین غذا و منو...
اخبار حلما سیستم در شبکه های مجازی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *